Rovnou na obsah Rovnou na menu
Menu
Obec Líně
Líně

Vydání osvědčení o získání profesní kvalifikace

3. Pojmenování (název) životní situace

Vydání osvědčení o získání profesní kvalifikace

4. Základní informace k životní situaci

Dne 1. srpna 2007 nabyl v plném rozsahu účinnosti zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů (dále též "zákon").

Na základě tohoto zákona je možné nechat si složením zkoušky uznat své znalosti a dovednosti, a to bez ohledu na to, jak jich člověk nabyl.

Po úspěšném složení zkoušky získáte "Osvědčení o získání profesní kvalifikace"; získané osvědčení může sloužit např. jako podmínka splnění odborné způsobilosti k získání některých živností.

Na základě vyhlášky č. 176/2009 Sb., kterou se stanoví náležitosti žádosti o akreditaci vzdělávacího programu, organizace vzdělávání v rekvalifikačním zařízení a způsob jeho ukončení, je dáno, že pokud k rekvalifikaci existuje schválená profesní kvalifikace, je tato rekvalifikace ukončena zkouškou dle Národní soustavy kvalifikací, která sdružuje všechny již schválené profesní kvalifikace.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Každá fyzická osoba starší 18 let, která získala alespoň základy vzdělání, nebo účastník rekvalifikace podle zákona upravujícího zaměstnanost.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Každá fyzická osoba starší 18 let, která získala alespoň základy vzdělání, nebo účastník rekvalifikace podle zákona upravujícího zaměstnanost si může na internetových stránkách Národní soustavy kvalifikací najít, o jakou profesní kvalifikaci / profesní kvalifikace by měl/a zájem.

Uchazeč zašle následně přihlášku ke zkoušce kterékoliv autorizované osobě, která je uvedena v Národní soustavě kvalifikací, s autorizací pro danou profesní kvalifikaci, a to i v případě, že se má zkouška konat před zkušební komisí.

Podmínkou pro konání zkoušky je podání přihlášky ke zkoušce a úhrada stanovené částky za zkoušku.

K přihlášení ke zkoušce není podmínkou absolvování žádného předchozího vzdělání připravujícího uchazeče ke složení zkoušky; pokud se kdokoliv domnívá, že je zkoušku danou kvalifikačním a hodnotícím standardem profesní kvalifikace schopen složit jen na základě znalostí a dovedností získaných praxí či samostudiem, může se ke zkoušce okamžitě přihlásit.

Podmínkou úspěšného absolvování zkoušky je splnění všech požadavků daných kvalifikačním a hodnotícím standardem dané profesní kvalifikace, jež jsou dostupné na internetových stránkách Národní soustavy kvalifikací.

Konkrétně se ověření, zda si fyzická osoba osvojila příslušnou odbornou způsobilost vymezenou kvalifikačním standardem dané profesní kvalifikace, provede zkouškou podle hodnotícího standardu dané profesní kvalifikace.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Fyzická osoba poté, co si vybrala, o kterou profesní kvalifikaci by měla zájem, zašle přihlášku ke zkoušce autorizované osobě, která získala pro danou profesní kvalifikaci autorizaci, a má tak právo zkoušet a vydávat osvědčení o získání profesní kvalifikace.

Autorizovaná osoba, která obdrží přihlášku ke zkoušce, zašle uchazeči do 21 dnů ode dne doručení přihlášky pozvánku ke složení zkoušky (kopii pozvánky zašle zároveň k informaci autorizujícímu orgánu).

Nedohodne-li se uchazeč s autorizovanou osobou jinak, koná se zkouška do 3 měsíců od doručení přihlášky ke zkoušce autorizované osobě.

V případě, že je v hodnotícím standardu vymezeno období kalendářního roku, kdy může být zkouška provedena, může si uchazeč s autorizovanou osobou dohodnout pro konání zkoušky termín náležející pouze do tohoto období.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Fyzická osoba se obrací přímo na autorizovanou osobu, která získala autorizaci pro danou profesní kvalifikaci.

V případě jakýchkoliv nejasností, otázek či nesouhlasu s výsledkem konání zkoušky je možné se obrátit na příslušný autorizující orgán, který uděluje autorizace pro danou profesní kvalifikaci.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

 

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Občanský průkaz nebo průkaz prokazující totožnost žadatele, a u profesních kvalifikací, u kterých tak stanoví Národní soustava kvalifikací, potvrzení o zdravotní způsobilosti pro výkon příslušné pracovní činnosti, anebo další doklady uvedené v Národní soustavě kvalifikací.

Pokud uchazeč předmětné doklady nedoloží, nebude ke zkoušce připuštěn.

Autorizovaná osoba dále také stanoví, které pomůcky smí uchazeč při zkoušce používat.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Přihlášku ke zkoušce je možné nalézt např. na internetových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Za provedení zkoušky náleží autorizované osobě úhrada; v případě konání zkoušky před zkušební komisí uhradí uchazeč úhradu předsedovi zkušební komise.

Úhradu uhradí uchazeč autorizované osobě nejpozději 7 dnů přede dnem konání nebo zahájení zkoušky, nedohodne-li se s autorizovanou osobou na pozdějším termínu; úhrada je příjmem autorizované osoby.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Nemůže-li se uchazeč zkoušky ve stanoveném termínu (viz bod 07) zúčastnit ze zdravotních nebo jiných závažných důvodů, může nejpozději 2 dny před stanoveným termínem zkoušky požádat písemně s uvedením důvodů autorizovanou osobu anebo předsedu zkušební komise o stanovení jiného termínu; zmeškání uvedené lhůty může autorizovaná osoba anebo předseda zkušební komise z důvodů hodných zvláštního zřetele prominout.

Pokud autorizovaná osoba nebo předseda zkušební komise žádosti vyhoví a stanoví náhradní termín zkoušky, informuje o něm uchazeče i autorizující orgán.

Pokud navržený termín uchazeči nevyhovuje, stanoví autorizovaná osoba po dohodě s uchazečem jiný termín, nejpozději do 6 týdnů od doručení pozvánky.

Po absolvování zkoušky autorizovaná osoba oznámí uchazeči výsledek zkoušky písemným sdělením, předaným nebo zaslaným uchazeči do 5 dnů ode dne konání zkoušky nebo její poslední části; vykonal-li uchazeč zkoušku úspěšně, autorizovaná osoba mu v uvedené lhůtě zároveň předá nebo zašle osvědčení o získání profesní kvalifikace.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Kromě fyzické osoby žádající o zkoušku je dalším účastníkem také autorizovaná osoba, u které bude zkouška realizována, a autorizující orgán, který autorizaci pro danou profesní kvalifikaci vydal.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Přihlášku je možné zaslat autorizované osobě elektronickou poštou.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 208/2007 Sb., o podrobnostech stanovených k provedení zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Každý, kdo vykonal zkoušku, může písemně požádat příslušný autorizující orgán o přezkoumání průběhu a výsledků zkoušky, a to do 15 dnů ode dne, kdy mu bylo doručeno sdělení o výsledku zkoušky.

Příslušný autorizující orgán podle podkladů zkoušejícího a dalších osob přítomných při zkoušce rozhodne o žádosti o přezkoumání ve lhůtě 60 dnů ode dne jejího doručení, a to tak, že buď potvrdí výsledek zkoušky, nebo, nebylo-li hodnocení učiněno v souladu se zákonem nebo se vyskytly jiné závažné nedostatky, které mohly mít vliv na řádný průběh zkoušky nebo její hodnocení, nařídí opakovanou zkoušku.

Rozhodnutí autorizujícího orgánu se oznamuje žadateli, jakož i autorizované osobě nebo předsedovi zkušební komise.

Opakovaná zkouška se koná nejpozději do 30 dnů ode dne doručení rozhodnutí o žádosti o přezkoumání žadateli, a to před tou autorizovanou osobou anebo zkušební komisí, před kterou se konala předchozí zkouška; opakované zkoušce je přítomen zástupce autorizujícího orgánu.

Náklady opakované zkoušky hradí autorizovaná osoba; úhrada se neplatí.

Každý má také právo nahlédnout do všech materiálů týkajících se jeho osoby, které mají význam pro rozhodnutí o průběhu a výsledku zkoušky.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Sankce nejsou stanoveny; ovšem pokud se uchazeč ke zkoušce ve stanoveném termínu nedostaví, posuzuje se, jako by zkoušku vykonal neúspěšně a již zaplacená úhrada se uchazeči nevrací.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

 

28. Popis byl naposledy aktualizován

06.11.2014

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Kontakt

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
skoro jasno 12 °C 2 °C
středa 20. 3. skoro jasno 15/4 °C
čtvrtek 21. 3. slabý déšť 15/7 °C
pátek 22. 3. zataženo 13/7 °C

Odstávky ČEZ

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Sociální služby

Mapová aplikace

Nadace ČEZ

Nadace ČEZ

Jsme členy